torsdag 19 september 2013

Plankan


 
























Efter dagens två av fem pass är det dags för lite soffhäng innan det bär av till Nordic Wellness igen. Grit för min egen skull och därefter underbara PT-kunder. Jag passar på att dela med mig lite av nya intryck...

Eventdagen med The Academy var ett härligt motivationslyft även om jag just nu innehar extremt mycket motivation på egen hand. Fortfarande kan jag tycka det är så fruktansvärt häftigt att det finns SÅ mycket att lära sig om kroppens funktioner - och ju mer man lär sig desto mer finns det.
På väg in - tredimensionellt tänkande i träning och stretch. Där fick man lite att tänka på faktiskt.




 


















Anna går igenom trepunktshållningen, något jag tänkte plocka upp även här i bloggen efter lite förfrågningar kring plankan.
Plankan är en ganska vanlig övning som många gör, men som många tyvärr gör fel. Eller ibland kanske inte direkt fel, men inte heller för bästa möjliga resultat. Lite tips kommer här:
De tre vanligaste felen (bilden tagen från Muscle & motion) är:
*Rumpan och överkroppen är för långt upp, ganska lite effekt av själva övningen och du kan nog stå i plankan ganska så länge.
*Rumpa och axlar är "kvar där uppe" men man "tappar" magen. Man svankar alldeles för mycket och belastar kotorna i ländryggen.
* Man har "tappat" allt utom axlarna. Skulderblanden är ihoptrycka och återigen har du ett farligt tryck på kotorna i ländryggen.
















En korrekt utförd planka är svår - dock kan du anpassa den efter din egen nivå vilket gör den till en övning som passar de flesta. Dessutom kan den utföras ÖVERALLT!
Är man precis i starten på att bygga upp sin bålstyrka kan man börja med att t.ex. utföra övningen på knä. När man känner att man är redo att flytta bak vikten på tårna har vi här de 4 sakerna vi ska tänka på vid utförandet (gäller så klart även när man står på knäna):
*axlarna ska vara placerade precis över armbågarna. För långt bak gör a) övningen svårare b) risken större att man "tappar" magen och belastar länden. För långt fram ökar trycket onödigt på axlarna.
*skulderbladen ska vara i sin naturliga position, dvs inte ihoptryckta, vilket är lätt hänt om man börjar bli trött/saknar styrkan. Tänk dig att du har en citron mellan skulderbladen, börjar det droppa saft är du fel på det och skulderbladen håller på att gå ihop! :)
*Hälarna (om du står på tå) ska tryckas bakåt så din kropp blir så lång och rak som möjligt.
*Magen ska vara spänd, tänk dig att naveln ska dras igenom kroppen och ut på ovansidan.

Ett bra sätt att kolla så man inte har rumpan för långt upp eller för långt ner är att testa just trepunktshållningen. Lägg en pinne på ryggen - baksidan av huvudet ska nudda pinnen, man ska känna den i ryggen mellan skulderblanden och man ska känna den på rumpan. Ett litet "hål" ska finnas längst ner på ryggen då ryggradens naturliga kurvatur skapar en liten glipa här.
Blev det jobbigare? GÖTT! :) love love!
Det viktigaste är att bara hålla positition tills man känner att tröttheten kommer och man, som tidigare nämnts, "tappar ryggen". Gå ner på knä och fortsätt där tills det brinner fint i magmusklerna!
Whoop whoop!



Sist men inte minst, delar vi en bild på min stora kärlek. Även han får faktiskt träna lite balans med mig då och då. Djur behöver också lite träning... :) Nikon har nu lyckats stå ganska länge på gúngan, och ja - jag GUNGAR faktiskt den också även om vi började med att bara stå. Hans träning måste också utvecklas.
Dessutom blir man trött av den så man sover gott bland mattes alla papper när hon sen sitter och PT-planerar.















Ha en härlig torsdag alla så hörs vi snart igen.
/L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar