måndag 27 april 2015

Jaha - då har man ortorexi eller?

Det hetaste ordet just nu - ortorexi nervosa.
Det här med trender är verkligen fascinerande - ett tag hade alla fibromyalgi, sen gick alla in i väggen, sen var alla deprimerade och snart kommer alla vi som tränar regelbundet lida av ortorexi.
Med detta har jag INTE sagt att folk inte har fibromyalgi, utbrändhet eller depressioner. Självklart, men hur mycket det "syns" går verkligen i vågor beroende på vad som är på tapeten i våra medier. Och det är ju inget nytt i och för sig, schäfern blev ju otroligt populär efter Rin Tin Tin; collien efter Lassie, dalmatinern efter 101 dalmatiner, så självklart har vi medierna till hjälp för att boosta både våra sjukdomar och vår försäljning.

Så - ortorexi: ett relativt nytt ord som myntades nån gång på 90-talet, skillnaden från exempelvis anorexi är att detta inte syns utanpå. Bara för att du har muskler är du inte ortorektiker. Från början handlade ortorexi endast om synen på nyttig mat, nu inkluderas också överdriven träning. Om jag själv ska beskriva ordet ortorektiker skulle jag säga en kost-och träningsnarkoman. Ordet narkoman är välkänt - vi förstår att här er det ett behov som finns i tankarna HELA tiden, allt vi gör cirkulerar kring hur vi får tag i det som är vårt missbruk. SÅ extremt långt ska det ha gått innan man kan sätta benämningen ortorektiker.
Jag tränar (om jag har tur) något varje dag. Vissa dagar korta pass, vissa långa. Jag försöker äta ordentligt, tänka på vad jag stoppar i mig, men jag är LÅNGT ifrån perfekt och nog fasen slinker det ner en bulle med bulle, lite salta nappar och några kanelsnäckor då och då. De flesta människor skulle må BRA av att vara lite mer uppmärksamma och medvetna över vad de stoppar i sig och hur stillasittande deras liv är. Så i min mening ska vi lägga lite mer fokus på att träning är BRA istället för att stissa upp folket om att ett nyttigt kostintag och regelbunden träning gör dig till ortorektiker, för så enkelt är det inte.

När det hälsosamma ätandet går till det extrema - du kan inte unna dig en kanelsnäcka när det är fika på jobb, lite fet korv på julbordet eller några chips framför melodifestivalen; då kanske du kan börja fundera över ifall din syn på mat hindrar dig i din vardag. Om du trots ett heltidsjobb och en familj med barn och respektive ändå tvunget ska få in 3-4 timmars löpning eller gymträning varje dag och detta får konsekvenser med familjen; då kanske du kan börja fundera över om träningen är något som hindrar ditt sociala liv.
Alla människor har inte hittat glädjen i träning som jag har gjort. Jag mår bättre när jag får träna. Jag blir en bättre fru, en friskare anställd, en gladare människa och en effektivare person när jag får röra mig och när jag sköter min mat. Det är JAG. Jag hoppas och tror att min arbetsgivare (nu råkar jag ha det jobbet jag har så mina arbetsgivare ÄR nog väldigt medvetna om träningens positiva effekter för sina anställda) inser fördelarna med att ha en anställd som vill vara aktiv och hälsosam. Om mitt tränande för mitt välbefinnande provocerar latmaskar - ja, det skiter jag i rent ut sagt.


Jag kan bli så trött på alla som har valt att ha en livsstil utan träning och som ser det som deras skyldighet att påpeka för mig att det minsann verkar som jag har en osund inställning till träning så som jag håller på. "Du måste ju ta hand om dig". Jag är förvirrad - är det inte det jag gör?
Ortorexi handlar väldigt lite om de 5-7 träningspassen på högst 45 minuter jag har i veckan, eller de 2-3 dagar jag lyckas få med mig en perfekt matlåda till jobb, utan mer om personers psykiska mående och deras RELATION till träning och mat. Jag mår som bäst när jag får träna regelbundet och äta nyttigt, men jag får inte spel om något händer och jag måste tänka om på en av mina träningsdagar eller med en av mina måltider.
Med detta vill jag ha sagt att din kollega, som väljer att träna på sin lunch eller efter sin arbetsdag innan de går hem till familjen för att de vet att de blir en bättre människa av det, de behöver inte ha ortorexi! I alla fall inte av bara DEN anledningen. Fler faktorer ska till, så var inte så kvick att döma bara för att DU inte gör som vi.

TV4 hade ett ca 10 minuter långt samtal med bl.a. Yvonne Lin om ortorexi, för er som vill höra, så har ni länken här.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2517921


Med detta sagt vill jag också säga att om något av det jag skrivit om ortorexi faktiskt stämmer in på dig, så var inte rädd för att söka hjälp. Jag som personlig tränare kan hjälpa till med träningen och kosten och hänvisar också gärna vidare till terapeuter för att jobba mer med beteendeförändring och tankar kring träning och kost. En sund syn på kombinationen av träning och kost ger dig den absolut bästa effekten av rörelse och mat i din vardag.
Balans - det bästa men också svåraste ordet i allt vi går igenom i livet.

Ha en fortsatt härlig vecka.
/L

1 kommentar: