fredag 11 januari 2013

It's friday - legday...


En "ledig" fredag väntar idag.
PT-kund och pass som vanligt, men lunch med en vän visar på att det trots allt är en arbetsfri dag. Sånt har man ju inte tid med annars! Ska bli mycket trevligt, vi har faktiskt inte suttit ner och pratat sen 2002... Kan ju finnas en del att berätta för varandra.

Igår kväll fick jag äntligen rätt på blogger efter flera dagar utan möjlighet att lägga upp bilder. Igår installerade jag motvilligt firefox och poof så funkade det igen... Teknik...

Fick en fråga om vadträning igår på gym och tänkte att fler kanske undrar så här kommer lite information om det.

 
 Till vänster ser man gastrocnemius (den röda delen) och till höger Soleus. Soleus ligger under gastrocnemius och båda två tränas när man t.ex. kör en helt vanlig vadpress. Däremot kan man välja vilken av musklerna som ska vara MEST dominant när man kör sin vadträning. Böjer man på benen, dvs ändrar vinkeln på knäet ändras fokus. Tittar man noga på bilden ser man att gastrocnemius fäster på benet ovanför - femur, medan soleus fäster på tibia och fibula.
Så, vad betyder det? Jo, om du böjer på benet kommer gastrocnemius att slappna av lite mer eftersom den automatiskt kortas, detta gör att soleus blir den muskeln som blir mest dominant då den fortfarande är lika spänd. Sträcker man ut benet förman istället igen över det största fokus på gastrocnemius. Så, sittande vadpress sätter mer fokus på soleus, och stående vadpress fokuserar mest på gastrocnemius. Båda två är AKTIVA men den ena är mer dominant. 
Lite klargörande som kanske kan ge en ny förståelse för vadmuskulaturen :)


Helgen närmar sig och jag försöker hålla koll på matintaget lite lagom till en början. Hitta balansen av diet när man samtidigt vill bygga som fasen är tufft. Mycket lättare om man BARA velat gå ner i vikt, men här vill jag då inte sänka mig i varken bänk eller axelpress så det blir till att jobba hårt för att hitta balansen i det kostintaget... Ska nog gå! :)



För min del blir det två lugna dagar i stugan med Anna. Lördagen börjar först med Body combat och sedan blir det brasa, hundpromenad, matlagning, film, soffmys och absolut INGA planer annat än att "bara va" fram till söndag. Tror verkligen min kropp behöver dessa två dagarna. Har varit mycket jobb under denna veckan och lite ledighet kan nog uppskattas.

Hoppas ni alla får en underbar helg!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar